Weetjes en nieuwtjes voor de bewoners...
REGLEMENT van INTERNE ORDE
Bergerheide.
VME BERGERHEIDE
Heggenstraat 1-2-3 te 3990 Peer
Ondernemingsnummer: 0712.640.093
Gedetailleerde versie van het RIO Bergerheide.
Naast deze opsommingen geldt bovendien ook het gepubliceerde Intern Huishoudelijk Reglement.
Dit kan geraadpleegt worden bij de syndicus, op de site van Bergerheide
en in de gelijkvloerse hal van blok A, B en C van Bergerheide.
| ARTIKEL 1. TOEGANG TOT HET GEBOUW
Elke bewoner zorgt ervoor dat de voordeur van de inkomhall en de toegangspoort tot de autostandplaatsen/garageboxen vanuit veiligheidsoverwegingen terug gesloten worden.
De toegangsdeur tot het gebouw mag via videofoon of andere slechts geopend worden voor bekenden (ter preventie van inbraak, diefstal, vandalisme en brandstichting). Nalatigheid brengt de veiligheid van alle bewoners in gevaar. De deur mag nooit afgesloten worden met de sleutel om een vlotte evacuatie toe te laten tijdens brand.
| ARTIKEL 2. GEBRUIK VAN DE GEMENE DELEN
Algemeen
In de inkom, de traphallen, de kelderruimten, op de overlopen en de gangen mogen geen fietsen, kinderwagen, of om het even welke andere voorwerpen geplaatst worden. De gemene delen van het gebouw moeten altijd vrij blijven. In de gemene delen is het ook verboden om te roken.
Gebruik van de lift
Elke gebruiker zorgt ervoor dat de lift netjes blijft. De lift mag niet gebruikt worden door het vergezelde kinderen jonger dan 12 jaar. De lift mag niet gebruikt worden om te verhuizen. Als de lift blokkeert, gebruik de noodbel. Bij gebrekkige werking van de lift, verwittigt men zo snel mogelijk de syndicus.
Gebruik van de garage
Het is enkel toegelaten om voertuigen te parkeren om de daarvoor voorziene standplaatsen. Enkel bewoners die een standplaats hebben in de ondergrondse parking mogen hun voertuig stationeren op de voor hen voorziene parkeerplaats.
Het is ten strengste verboden in de garage (privatieve en gemeenschappelijke delen):
• Kinderen te laten spelen, met fietsen, moto’s enz. rond te rijden;
• Te roken, of er lucifers of lichtgevende materialen met vrije vlam te ontsteken;
• Benzine, olie, ontplofbare, onwelriekende, ongezonde, schadelijke of andere ontvlambare producten te stapelen;
• Te parkeren in de in- of uitrij of op de plaatsen voorzien om te manoeuvreren;
• Voertuigen met gasinstallatie te parkeren;
• De garagelokalen te bevuilen met vuilnis van welke aard ook.
Gebruik van de gemene fietsenberging
De fietsenberging dient enkel om fietsen in te plaatsen en is geen opslagruimte voor groot huisvuil of ander materiaal.
Gebruik afvoerleidingen
Bewoners zullen afvoeren behoorlijk gebruiken en verstoppingen vermijden door vloeibare wasmiddelen te gebruiken. Het is ten strengste verboden hygiënisch materiaal zoals tampons, maandverbanden en vochtige doekjes door te spoelen via sanitaire afvoeren of etensresten, braad of frietvet weg te gieten in de gemeenschappelijke afvoeren van het gebouw via gootsteen, uitgietbakken of toilet.
| ARTIKEL 3: HUISVUIL
Het huishoudelijk afval/restafval/pmd moet in de correcte afvalzak of de aangewezen ondergrondse container worden gesorteerd. Er mag geen huisvuil in de kelders, inkom of voor de garagepoort worden neergelegd.
Voor alle andere afval kan men terecht in het containerpark van de gemeente. Openingsuren zijn terug te vinden op de website van de stad Peer.
| ARTIKEL 4: LAWAAIHINDER
De bewoners worden verondersteld alles te doen wat nodig is om de buren niet te storen, zowel overdag als ’s nachts.
Tussen 22 uur en 7 uur mag absoluut geen lawaai de rust verstoren. Iedere bewoner zal zorg dragen voor beperking van geluidshinder bij gebruik van radio, televisie, muziekinstrumenten en andere elektrische toestellen en absoluut geen lawaai maken in de gemene delen.
| ARTIKEL 5: HUISDIEREN
Kleine huisdieren zijn in het gebouw toegelaten in zoverre ze andere bewoners niet hinderen (lawaai, reuk of andere ongemakken). Exotische dieren zijn verboden. Het houden van andere soorten huisdieren kan enkel mits schriftelijke toestemming van de andere mede-eigenaars. Ingeval van overlast zal de Algemene Vergadering met de vereiste meerderheid van stemmen mogen beslissen het betrokken dier niet langer toe te laten.
| ARTIKEL 6: NETHEID VAN HET GEBOUW
Het is verboden in de gemene delen van het gebouw privé-karweien van welke aard ook uit te voeren, door de ramen en op de terrassen tapijten en bed- en tafellinnen uit te kloppen of eender wat naar beneden te gooien, auto’s of andere rijwielen te wassen in de garageruimte en in/op andere gemene delen.
Ook dient al het nodige gedaan te worden om deze ruimten proper te houden.
Wie de gemene delen bevuilt, wordt verzocht deze onmiddellijk zelf schoon te maken.
| ARTIKEL 7: ORDE IN DE INKOMHAL/TRAPPENHAL
Iedereen moet het nodige doen om de inkom- en trappenhallen proper en ordelijk te houden. De brievenbussen dienen tijdig gelicht te worden. Elke bewoner dient er zelf voor te zorgen dat overtollig en/of ongewenst reclamedrukwerk opgeruimd wordt. Het drukwerk op de grond gooien is verboden. Het is verboden berichten of affiches in de inkomhal op te hangen zonder voorafgaandelijke toestemming van de syndicus. Er mag niets (ook geen fietsen) in de inkom en trappenhallen geplaatst worden. Naamplaatjes aan brievenbussen, parlofoons, … worden bij de technisch beheerder/huisbewaarder gemeld teneinde de uniformiteit te behouden. De eventuele kosten zijn ten laste van de bewoners.
| ARTIKEL 8: VERHUIZINGEN
Het naar boven brengen van grote en/of zware voorwerpen dient uitsluitend te gebeuren met een verhuislift/liftladder. Bij transport van goederen, vooral van verhuizingen, dienen alle maatregelen genomen te worden ter voorkoming van schade aan de stoep, de inkomhallen, ingangen en trappenzalen. Elke verhuis moet verplicht gemeld worden bij de technisch
beheerder/huisbewaarder. Elke nieuwe bewoner (eigenaar of huurder) dient zich bij de technisch beheerder/huisbewaarder en/of syndicus bekend te maken.
| ARTIKEL 9: UITZICHT VAN HET GEBOUW
Aan het algemeen uitzicht van het gebouw mag niets gewijzigd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de algemene vergadering.
Aan ramen, op terrassen en aan borstweringen mogen geen voorwerpen hangen of zichtbaar zijn die het ordelijk en esthetisch uitzicht van het gebouw kunnen schaden.
| ARTIKEL 10: VEILIGHEID – DIEFSTAL
Iedere bewoner wordt verzocht de inkomdeur en sasdeur steeds te sluiten. Het is echter verboden deze deuren slotvast te draaien omdat dit voor problemen kan zorgen bij het verlenen van toegang aan hulpdiensten (brandweer, politie, dokter, enz.). Iedere bewoner zal er op toezien de sasdeur enkel te openen voor eigen bezoek.
Het is verboden ontvlambare, ontplofbare of geurverspreidende stoffen in het gebouw binnen te brengen.
Het is verboden rubberen gasleidingen of buigbare buizen aan te wenden; hiervoor mag geen enkele gedoogzaamheid, zelf met de tijd, een verworven recht worden.
| ARTIKEL 11: ALGEMENE INLICHTINGEN
De eigenaars-verhuurders zijn verplicht hun huurders in te lichten over en hun huurcontract aan te passen aan de bepalingen van de basisakte, reglement van mede-eigendom en het reglement van interne orde.
De naam van de huurders en de datum van verhuring moeten voorafgaandelijk aan de syndicus worden medegedeeld.
De mede-eigenaars en de huurders van het gebouw bewonen en maken er gebruik “als een goede huisvader”. Bij langdurige afwezigheid of verlof is het raadzaam de syndicus in te lichten en eventueel een contactpersoon door te geven die indien nodig toegang tot uw appartement kan verlenen of een sleutel aan de syndicus af te geven.
Alle klachten, vragen en meldingen die de gemeenschap aanbelangen dienen SCHRIFTELIJK (per brief of per e-mail) te worden gericht aan de SYNDICUS van het gebouw.
| ARTIKEL 12: PRIVAATRECHTERLIJK BOETESYSTEEM
Ingeval de eigenaars of bewoners deze leefregels niet respecteren, kan de syndicus/blokverantwoordelijke/RME/technisch beheerder hen aanspreken. Hij/zij doet dit het best mondeling omdat in veel gevallen de betrokkene zich hiervan niet bewust is of de leefregels niet kent.
Als dit gesprek of telefoontje geen resultaat oplevert dan kan de syndicus de betrokken persoon aanschrijven, in eerste instantie met een gewone brief en wanneer de eerste waarschuwing niet werkt met een aangetekende ingebrekestelling. Dit betekent niet dat de vereniging van mede eigenaars over de volledige vrijheid beschikt om een dergelijk systeem in te vullen naar eigen goedvinden. Bij het invoeren van een dergelijk systeem moet met verschillende zaken rekening worden gehouden.
• Het systeem moet formeel vastgelegd zijn in het reglement van mede-eigendom, het reglement van orde of een beslissing van de algemene vergadering.
• Het systeem moet proportioneel zijn, dit wil zeggen dat het in verhouding dient te staan met de aard van de schending en de schade die deze schending veroorzaakt.
• Het bedrag moet nauwkeurig en forfaitair bepaald zijn. Een bedrag, dat naderhand nog door de Vereniging van Mede-eigenaars moet worden vastgelegd kan niet.
• De toepassingsvoorwaarden en de procedure moet nauwkeurig zijn omschreven.
Sancties:
• Er is een boete voorzien van 100,00 euro voor opruim- en ontsmettingskosten van behoeften van dieren t.l.v. de eigenaar van het dier.
Naast deze opsommingen geldt bovendien ook het gepubliceerde Intern Huishoudelijk Reglement. Dit kan geraadpleegt worden bij de syndicus, op de site van Bergerheide en in de gelijkvloerse hal van blok A, B en C van Bergerheide.