Weetjes en nieuwtjes voor de bewoners...
Snel naar een item? Klik erop!
Elke bewoner van Bergerheide is verplicht om zijn huishoudelijk afval mee te geven met een Limburg.net-inzameling.
Voor de residentie Bergerheide is gekozen om gebruik te maken van ondergrondse containers voor restafval en PMD.
Deze bevinden zich aan blok 1, naast de fietswasplaats en bij de petanquebaan.
---->> zie foto's beneden <<----
Een ondergrondse container heeft heel wat voordelen: hij neemt minder plaats in, geeft minder geurhinder, je hoeft zelf niets buiten te zetten, elke inwoner heeft zijn eigen beurten (je hoeft dus niet te betalen voor het afval van jouw buren), …
Je hebt toegang tot de ondergrondse container met een containerpas. In de restafval-container mag je enkel huishoudelijk afval gooien, in de PMD-container enkel PMD-afval.
Als je voor de zuil staat, zie je aan de rechterzijde een leesvenster. Daarop staat de boodschap ‘pas?’ te lezen.
Volg deze stappen:
Houd jouw containerpas enkele seconden tegen de leesunit (ter hoogte van het geel handje). Op het venster verschijnt ‘openen a.u.b.’ en een blauw lampje licht op.
Open de schuif door het handvat naar je toe te trekken.
Leg jouw gesloten zak met restafval in de schuif en zorg ervoor dat het afval niet klem komt te zitten.
Let wel: voor de PMD-container dienen alle stuks/items los, niet in een gesloten zak, in de schuif gelegd te worden. Klik hier voor alle info i.v.m. PMD.
Sluit de schuif door het handvat volledig van je weg te duwen.
Als je meerdere zakken wilt deponeren, herhaal je alle bovenstaande handelingen.
Vergeet jouw containerpas niet mee te nemen na afloop!
Het gebruik van een gezamenlijke ondergrondse Limburg.net-container zit verrekend in jouw afvalbelasting.
Per gezinslid heb je recht op een aantal beurten:
1 persoon = 20 beurten
2 personen = 40 beurten
3 personen = 50 beurten
4 personen = 60 beurten
Meer dan 4 personen = 60 beurten
Elke keer dat je de schuif opent met je pas, verbruik je 1 beurt. Als je beurten op zijn, betaal je 0,63 euro per keer je jouw containerpas gebruikt. Op mijn.limburg.net kan je nakijken hoeveel beurten je al gebruikt hebt en hoeveel er nog resteren. Als je nog geen account hebt bij Limburg.net, maak er dan één aan door hierop te klikken. Je kan dan o.a. via 'afvalsituatie' nagaan op welke data en uur je de restafvalcontainer hebt gebruikt.
Het openen van de PMD-container wordt niet aangerekend.
Zeker niet. Blijf je zoals in het verleden goed sorteren, dan heb je voldoende met de toegewezen kilo’s en betaal je niets extra voor jouw afvalverwerking. Door op die manier te werken willen wij iedereen ertoe aanzetten om zo weinig mogelijk afval te produceren. Heb je toch meer afval? Dan moet je bijbetalen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
Heb je al een containerpas ontvangen? Dan kan je de ondergrondse containers van Bergerheide al gebruiken.
Als jouw beurten zijn opgebruikt, ontvang je van Limburg.net een betalingsuitnodiging voor een voorschot. Je betaalt dan een bedrag op een voorschotrekening. Afhankelijk van het aantal keren dat je de ondergrondse containers gebruikt, wordt van dit bedrag de overeenstemmende kost afgetrokken.
Zakt jouw voorschot onder een bepaald bedrag, dan krijg je van Limburg.net een overzicht van jouw stortingen en een nieuwe betalingsuitnodiging. Betaal dit op tijd, anders heb je (tijdelijk) geen toegang tot de ondergrondse containers!
Neem dan contact op met Limburg.net om een containerpas aan te vragen.
Bij verlies van de pas of bij aanvraag van een tweede pas, betaal je hiervoor 15 euro.
De containerpas is persoonlijk en gekoppeld aan jouw gezin. Als je verhuist, moet je contact opnemen met Limburg.net om de containerpas te laten blokkeren.
Sinds 2021 moesten al heel wat bedrijven (zoals horeca, zorginstellingen, …) verplicht keukenafval en etensresten sorteren.
Vanaf januari 2024 geldt deze verplichting voor alle bedrijven, ongeacht of er eten geserveerd wordt of niet en vooralsnog niet voor individuelen of gezinnen (ref. Ovam Vlaanderen.be), behalve lokale, gemeente of stad, uitzonderingen.
Keukenafval is organisch afval uit de keuken. Het keukenafval verzamelt u in de gele keukenafvalzak van 17 liter. Wanneer u het afval verzamelt vooraleer in de gele zak te steken, mag het afval gewikkeld zijn in een krant of zitten in een papieren zakje.
Composteerbare zakjes mogen niet in de keukenafvalzak.
Wat is keukenafval?
Afval van groenten en fruit
Etens-, vlees- en visresten
Koffiedik en papieren koffiefilters
Noten, pitten en zaden
Broodresten
Eieren
Gebruikt keukenrolpapier,
Resten van snijbloemen enkamerplanten
Wat is geen keukenafval?
Afval uit de tuin
Schaaldierresten, mosselschelpen, ...
Mest van huisdieren
Kattenbakvulling
Theezakjes en koffiepads
Potgrond van kamerplanten
composteerbare zakjes
Hoe aanbieden?
Wanneer u het keukenafval buiten zet voor ophaling, hou dan rekening met volgende zaken:
Het keukenafval verzamelt u in de gele keukenafvalzak. Trek de linten goed aan en leg er een dubbele knoop in bij het sluiten van de zak.
In de afvalkalender kan u nakijken wanneer deze zakken bij u aan huis worden opgehaald. De ophalers starten om 6 uur 's ochtends. Plaats uw afvalzakken de avond voordien vanaf 18.00u. of voor 6 uur 's ochtends buiten.
Een rol keukenafvalzakken kost 2 euro voor 13 zakken. Inhoud: 17 liter
Een keukenafvalzak mag max. 10 kg wegen.
Per ophaalbeurt mag u max. 8 gele keukenafvalzakken buitenzetten.
Composteerbare zakjes mogen niet in de keukenafvalzak. Papieren zakjes of krantenpapier waar schillen in verzameld worden, mogen wel in de gele keukenafvalzak gestoken worden.
Plaats de gele afvalzak NIET aan de ondergrondse containers (bij de fietspoetsplaats).
Zie opmerking bij de foto onderaan deze pagina.
U plaatst die onder de boom bij de inrit van Bergerheide.
Raadpleeg de afvalkalender van de stad Peer voor de juiste ophaaldag.
Gebruik de restafval-container alleen voor huishoudelijk restafval, de PMD-container voor PMD.
Stop het restafval in een dichtgeknoopte plastic zak. Dit mogen ook andere zakjes zijn dan vuilniszakken.
PMD dient los in de schuif gelegd te worden, niet in een zak.
Stop geen te grote zak in de container, anders blokkeert het systeem. Zorg daarom dat er zo veel mogelijk lucht uit de zak is.
Let goed op jouw sleutels en containerpas om te voorkomen dat ze mee in de afvalcontainer belanden.
Je mag geen zakken of afval naast de container plaatsen. Dit is sluikstorten en wordt beboet. Denk aan de omwonenden die hinder kunnen ondervinden, zoals ongedierte of geurhinder.
Als het systeem defect is, verschijnt de melding “systeem defect” op het schermpje en het oranje lampje knippert.
Je kan de schuif niet openen. Neem zo snel mogelijke contact op met Limburg.net via 0800 90 720 of info@limburg.net. Wij doen er alles aan om het defect zo snel mogelijk te herstellen.
Omwille van vriestemperaturen en winterse neerslag kan het zijn dat de containers niet kunnen geopend worden.
Als de afvalcontainer vol zit, verschijnt op het schermpje de melding “container is vol” en het oranje lampje knippert gedurende 3 seconden. Je kan de schuif niet openen. Limburg.net krijgt een automatische melding van alle volle containers en komt deze zo snel mogelijk ledigen.
In dit geval moet je later terugkomen. Laat jouw afval zeker niet achter naast de container. Dit is sluikstorten en wordt beboet.
Als er afval naast de container ligt (omdat die vol is en nog niet geledigd door Limburg.net) mag je dit altijd melden via deze link.
Limburg.net kan om bepaalde redenen een container tijdelijke afsluiten. Op het schermpje verschijnt dan de boodschap “container gesloten”. In dit geval moet je later terugkomen. Laat jouw afval zeker niet achter naast de container. Dit is sluikstorten en wordt beboet.
Indien jouw containerpas defect is, wordt deze niet door het systeem herkend. In dat geval blijft op het schermpje de boodschap “Pas?” staan indien je de containerpas tegen het schermpje houdt. In dit geval kan je een nieuwe pas aanvragen bij Limburg.net via 0800 90 720 of info@limburg.net.
Verschijnt op het schermpje de boodschap “Pas geblokkeerd” en gaat het oranje lichtje branden? Dan werd jouw voorschot niet tijdig aangevuld. Om opnieuw toegang te krijgen tot het systeem moet je eerst een nieuw voorschot betalen. Neem indien nodig contact op met Limburg.net via 0800 90 720 of info@limburg.net
De ondergrondse container is uitgerust met een meldingssysteem dat aangeeft wanneer de container bijna vol zit. Deze melding komt rechtstreeks binnen bij Limburg.net. De ondergrondse container wordt dan zo spoedig mogelijk geledigd.
De 2 afvalcontainers bij de petanquebaan en naast de fietswasplaats.
De 2 afvalcontainers bij residentie Bergerheide: voor PMD en restafval.
Dit mag dus niet...
Bij de containers van Bergerheide,
hoort geen gele zak aan de zijde.
Plaats het afval op de juiste plek,
anders brengt het buurtgenoten vlek op vlek.
Wees netjes, houd het schoon,
zo blijft Bergerheide in goede toon!
Ledigen ondergrondse container "restafval". 17 januari 2024.