Glasbewassing tips en info osmosewater.

Praktische informatie.
----------------------------------------------------------
DE VOLGENDE GLASBEWASSING IS VOORZIEN VOOR: dinsdag, 12 maart 2024.
Daaropvolgende bewassing zal half juni zijn.
----------------------------------------------------------

Indien je bericht ontvangt dat de glazenwasser op komst is, verwijder dan, indien nodig, de vliegenramen.

Voor de bovenste verdiepingen dient telkens iemand toegang te verlenen aan de medewerkers.

De glasbewassing van privatieve ramen (bv terras) kan dan ook met PBC Reiniging privé worden afgerekend.

Glasbewassing met behulp van osmosewater... Alle info, klik rechts op 't pijltje.

U heeft het zeker al gezien, de glazenwasser van PBC-Reiniging die uw ramen wast zonder ladder.
In plaats van een ladder maakt hij gebruik van een lange steel met een borstel waarmee hij de ramen wast.
Deze methode heet telescopisch glasbewassing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van osmosewater.
Door middel van dit artikel weet u hoe het osmosesysteem werkt en wat de voordelen zijn.

** Veiligheid glazenwasser

Vanwege de lange telescoopsteel kan de glazenwasser gewoon op de grond blijven staan. Dit is veiliger en er is geen sprake van valgevaar wat wel het geval is als hij op de ladder zou staan. Een ander voordeel is dat de ramen uiteindelijk schoner zijn en langer schoon blijven in tegenstelling tot de traditionele manier van glasbewassing.

** De voordelen kort samengevat

Deze manier van glasbewassing is veiliger omdat er geen valgevaar is voor de glazenwasser. Daarnaast zijn de kosten lager omdat er geen hoogwerker of steiger gebruikt hoeft te worden. Hierdoor voldoet men aan de juiste wet- en regelgeving. Ook is osmosewater niet schadelijk voor het milieu en zal het uw kozijnen niet beschadigen.

** Veelgestelde vragen over osmosewater.

In normaal kraan- en regenwater zitten mineralen, zouten, kalk en bacteriën opgelost. Deze resten verdampen niet mee en blijven achter op de ramen. Als het geregend heeft en het water is opgedroogd, dan ziet u de bekende kringetjes op het raam. Osmosewater is water waar alles uit gefilterd is. Osmosewater wordt ook wel gedemineraliseerd, “puur”- of “schoon” water (KLIEN water) genoemd. Gedemineraliseerd water wordt ook toegepast in niet-onderhoudsvrije accu’s. Dit pure water laat geen residu op uw ramen achter, simpelweg omdat alles eruit gefilterd is. Verdampt osmosewater laat dus niets achter.
De ramen van Bergerheide drogen op zonder druppels of strepen.

Het osmosewater wordt aangebracht met behulp van een uitschuifbare telescoopsteel. Op de telescoopsteel zit een borstel bevestigd die het osmosewater over het raam verdeelt. Het osmosewater wordt door middel van een slang langs de steel omhoog gepompt. Tijdens het borstelen wordt constant osmosewater gespoten. Je ziet dan ook dat er veel water omlaag valt.

Vaak denkt men dat er kracht op het raam uitgeoefend moet worden om het raam schoon te krijgen. Dit hoeft niet omdat het osmosewater een verbinding aangaat met het vuil dat op het raam zit en de kracht waarmee geborsteld wordt heeft geen invloed op het schoner worden van een raam. Omdat het osmosewater een verbinding aangaat met het vuil, trekt het osmosewater het vuil als het ware van het raam af (het oplossende vermogen van water) zelfs tot in de poriën van het glas.

Wanneer de ramen nog nooit met osmosewater gewassen zijn, kan het voorkomen dat de eerste keer het raam niet zo mooi opdroogt zoals het zou horen. Dit komt doordat de poriën van het glas dan nog vol zitten met oude vuil- en zeepresten. Zeker als er al lange tijd niet is gewassen en/of de voorgaande ramenwasser veel sop heeft gebruikt, zit er een behoorlijk residu laag op het raam. Het glazenwasserssopje zorgt er ook voor dat de rubbers soepel glijden.

Bij de eerste beurt met osmosewater wassen zie je ook dat er veel sop op het raam vrijkomt. Het schuimt nog wel eens. De oude soplaag moet eerst verwijderd worden.

Na het wassen wordt het raam nagespoeld met osmosewater waardoor het laatste vuil uit de voegen en naden wordt verwijderd. Glasbewassing met osmosewater reinigt dieper en heeft een schoner resultaat dan de traditionele manier. Wanneer er vogelpoep op de ramen zit, wordt dit in 90% van de gevallen gemakkelijk van de ramen verwijderd. Het osmosewater zorgt er namelijk voor dat de vogelpoep op het raam los weekt en na een paar keer borstelen zijn de ramen vogelpoep vrij.

Indien met osmosewater het raam is gewassen, kun je niet meer met de raamtrekker over het raam glijden. Die is te stroef geworden want de residu is van het raam af. Dit ruwe laagje (wat onder een microscoop wel zichtbaar is) zorgt ervoor dat hemelse depositie (gewoon het vuil wat in regenwater zit) makkelijker aan het glas hecht en dus weer sneller vies wordt.

Na de eerste keer wassen gaat het reinigingsproces nog een tijdje door. Het osmosewater neemt oud vuil op doordat het in de poriën van het glas trekt. Wanneer het water is opgedroogd blijft er een klein beetje oud vuil over op het raam, wat u ziet als kleine vlekjes op het raam. Daarom wordt er de eerste keer altijd extra goed gespoeld om oud vuil en zeepresten zo goed mogelijk weg te spoelen.

In 95% van de gevallen is dit verholpen bij de tweede keer wassen met osmosewater. Vanaf dat moment zullen de ramen telkens schoner worden en ook langer schoon blijven, zodat het oppervlak gladder zal worden waar minder vuil aan kan hechten.

Een vraag of osmosewater schadelijk is voor het kozijn en/of het milieu is wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek van het de  Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek is gebleken dat osmosewater geen schadelijke gevolgen heeft voor welk soort kozijn of gevel dan ook. Ook uit dit onderzoek is gebleken dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.

Cementsluier zijn doffe, geëtste strepen op het buitenoppervlak van het raam, welke in de meeste gevallen ontzettend lastig weg te krijgen zijn.   Op de vensters van sommige appartementen in Bergerheide zijn deze zichtbaar.
Er wordt vaak gedacht dat cementsluier alleen tijdens het (ver)bouwen ontstaat, maar niets is minder waar. Ook bouwkundige gebreken en cementhoudende gevels kunnen voor vervelende vlekken op het raam zorgen.
Bij regenbelasting op gevels kunnen alkalische stoffen, zoals kalk (CaCO3) en kiezelzuur (SiO2), uit cementvoegen en/of beton worden opgelost. Indien dit regenwater in contact komt met glas en daar opdroogt, heeft dit cementsluier op glas tot gevolg.
Doordat het uit de muur boven de ruiten komt of door opspattend regenwater (op vensterbanken bijvoorbeeld), heeft het helaas weinig zin om de ruiten te vervangen. Het probleem zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw optreden.

Indien de eigenaar/huurder van een appartement in Bergerheide de cementsluier wenst te verwijderen kan hij/zij dit op eigen initiatief en kosten (laten) doen.

Hoewel je voor het volledig verwijderen van cementsluier vaak een vakman moet inschakelen, kan je het probleem eerst zelf proberen op te lossen met de volgende methode:

Een andere, maar vaak kostelijke manier, is het glas laten polijsten. Uit de praktijk blijkt echter dat polijsten vaak de schade verergert. De aanslag wordt in het glas gedrukt en onherstelbaar beschadigd. Ook kan polijsten optisch verschillen opleveren. 

HK250* blijkt snel en veilig cementsluier van glas te verwijderen.  Meer info over dit product: klik op deze link.