All about darts

Een ijzerdraadje kan het verschil zijn tussen een overwinning of een nederlaag.
Het is wat darten een van de spannendste sporten maakt om naar te kijken. Een spel waarbij het gaat om millimeters.
Maar om net als de rest van sportminnend België met klamme handen voor de televisie te zitten,
moet je de darts spelregels natuurlijk wel kennen als je op Bergerheide darts wil spelen...
Op deze pagina van de Bergerheide-site lees je hoe het zit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Als bewoners van Bergerheide mogen jullie gebruik maken van het dartsbord dat is bevestigd
langs de garagepoort.
Noteer de punten op het puntenbord naast het dartsbord (graag even schoonvegen na gebruik...).
Gebruik jullie eigen darts of gebruik de darts die de buurtvereniging heeft voorzien.  Je kan die vinden in de gemeenschappelijke berging ernaast. Na jullie spel, graag alles terug in de berging zetten a.u.b.!
Veel dartplezier!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Het dartsbord van Bergerheide, zie ook beneden voor de details.

Samengevat:
* Met darten begin je vanaf 501 punten.
* De speler die als eerste de 0 bereikt, wint de leg.
* Je mag de 0 alleen bereiken via een dubbel.
  Dit is de buitenste ring van het dartbord.
* De triple (de binnenste ring) is keer 3 punten.
* De dubbel (de buitenste ring) is keer 2 punten.
* De hoogste score is 180. Hiervoor gooi je drie keer
  de triple 20.
* De roos (Bull's eye) is 50 punten waard.
* Afstand Bull's eye tot grond is 1,73m.
* Werpafstand tot het blok is 2,37m.
* Een dartpijl mag niet langer zijn dan 30,5
  centimeter, of zwaarder zijn dan 50 gram.
* Dartpijlen die uit het dartbord vallen, mogen niet
  opnieuw worden gegooid.
* Als een pijl uit het bord valt voordat de speler hem
  eruit haalt, telt de dartpijl niet.
* Raakt een dart beschadigd? Dan heeft de speler
  drie minuten de tijd voor een reparatie of
  vervanging. Doe je er langer over, dan ben je
  gediskwalificeerd en verlies je de wedstrijd.

Het klassieke spel "501". 

Bij dit spel is het de bedoeling om zo snel mogelijk op 0 punten uit te komen. Spelers proberen zo hoog mogelijke scores te gooien met drie darts per beurt. Dit puntenaantal gaat van de 501 af. De speler die als eerst op 0 punten uitkomt, wint de leg. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je precies op 0 punten uit moet komen, waarbij je eindigt met een dubbel.
Het dartbord bestaat uit twintig genummerde gebieden, met daarin twee ringen. Gooi je in een van de twee grotere vakken van het getal
(dit wordt de single genoemd), dan telt deze één keer voor het gegooide cijfer. De buitenste ring (de dubbel) is goed voor twee keer de waarde van dat vak. Een pijl in de kleinere binnenste ring (de triple) verdrievoudigt de waarde van het vak.

De middelste rode cirkel (de bull's eye) is 50 punten waard. Belandt je pijl in het groen daaromheen, dan scoor je 25 punten. Niet een pijl in de ‘roos’, maar de triple 20 levert dus de meeste punten op. Gooi je met drie pijlen in de triple 20, dan heb je binnen een beurt de maximale score gehaald van 180.

Darts spelregels van het uitgooien.

Om een potje te winnen, moet je exact op 0 punten uitkomen via een dubbel. Heeft de speler bijvoorbeeld nog 32 punten over, dan moet hij of zij de dubbel 16 raken om uit te gooien en de leg te pakken. Gooi je per ongeluk meer dan het aantal punten dat je nog hebt, of houd je 1 punt over? Dan resulteert dit in een bust en is de volgende speler aan de beurt. Er worden dan geen punten van je score afgetrokken.


De Bull's eye (roos) telt overigens ook als een dubbel. Als je vijftig punten overhoudt, mag je dus ook de bull's eye raken om uit te gooien. Het is niet mogelijk om via de bull (het groene om de roos heen) uit te gooien.

Puntentelling per vakje.

Puntentelling in de vakjes.

Puntentelling darts wedstrijd (legs & sets) 

Darts wordt gespeeld in legs. Een speler wint een leg door bij een potje 501 als eerste uit te gooien (en dus op de 0 uit te komen). Bij veel televisietoernooien bestaat een spel uit een bepaald aantal legs. De wedstrijd wordt dan bijvoorbeeld in een ‘best of 9 legs’ gespeeld. Dit betekent dat 9 legs het maximale aantal is in een wedstrijd en je dus voldoende hebt aan vijf gewonnen legs om de partij winnend af te sluiten.


Een dartswedstrijd bestaat uit legs en sets.  
Als je wel eens darts op televisie kijkt, dan zal je onderstaand scoreblokjes waarschijnlijk herkennen.

Darts speel je door legs te winnen. Als je erin slaagt van 501 naar 0 te gaan en je gooit als eerste uit, dan win je 1 leg.
Als je drie legs wint, dan heb je 1 set gewonnen. 

Voorbeeld scoreblokje 'First to 10'

Op het scoreblokje hierboven zie je ‘First to 10’ staan. Dit betekent dat de spelers moeten proberen om als eerste 10 legs te winnen. In deze wedstrijd staat Clayton met 8-9 in legs voor op Van Gerwen. Als hij deze leg wint, dan bereikt hij 10 legs en wint hij de match. 

Scorebord 'First to 7'

Hierboven zie je ‘First to 7’ staan, dit betekent hier dat de spelers moeten proberen om als eerste 7 sets te winnen. Als Wright deze leg wint dan heeft hij zijn derde leg te pakken. Hierdoor wint hij de zevende set en wint hij ook meteen de wedstrijd. 

In deze wedstrijd zie je niet ‘First to 14’ staan, maar ‘Best of 14’. Dit wil zeggen dat 14 legs het maximale aantal legs is in de wedstrijd. Deze wedstrijd kan een gelijkspel als resultaat hebben bij de stand 7-7. Je kan deze wedstrijd winnen met scores als 1-13 of 5-9. Maar de som van beide legs aantallen zal nooit boven de 14 gaan.

Wie mag er beginnen?

Om te bepalen wie er mag beginnen, mogen beide spelers volgens de officiële darts spelregels met één dartpijl mikken op de bull's eye (de roos). Bij competitiewedstrijden mag de bezoekende speler als eerst naar de bull werpen.


De eerste pijl laat je in het dartbord staan, tenzij de pijl in de bull of bull's eye zit. Dit zijn de twee middelste cirkels in het dartbord. De andere speler moet namelijk vrij naar de bull's eye kunnen gooien. Als de dartpijl terugkaatst of uit het bord valt, dan mag de pijl opnieuw worden gegooid.


Wat moet de afstand tot het dartbord zijn?

De officiële afstand tot het dartbord is 237 centimeter. Volgens de officiële spelregels van de World Darts Federation geldt dit als een minimale werpafstand. Verder weg staan mag dus, al kun je je afvragen of je daarmee je winstkansen vergroot.


Het midden van de bull's eye moet op een hoogte van 173 centimeter hangen.


Wat als een dartpijl valt?

Gooi je een dartpijl, maar kaatst hij terug (een bouncer)? Dan mag de dartpijl niet opnieuw worden gegooid – hoeveel pech er ook bij kwam kijken. De dart levert dan dus nul punten op.


De dartpijlen moeten in het dartbord blijven steken totdat de totale score is berekend. Gooi je de tweede pijl bijvoorbeeld in de triple 20, maar valt hij tijdens het gooien van de derde pijl op de grond, dan krijg je geen punten voor deze pijl. Ook dartpijlen die achterop een andere pijl worden gegooid (een Robin Hood) tellen niet mee bij de score.


Laat je een dartpijl uit je vingers glippen, zonder dat je daarmee een werpbeweging naar het bord maakte? Dan mag je deze dart wél oprapen en naar het dartbord gooien.

Het dartbord van Bergerheide: Winmau Blade6:

Op Bergerheide is de zesde generatie van de Winmau Blade dartbord serie met geweldig design, innovatie en vakmanschap met Winmau's nieuwste dartbordtechnologie bevestigd. Zo is het Blade 6 dartbord uitgerust met het nieuwste ' gepatenteerde Density Control-draad voor optimale vezeldichtheid en verbeterde dartretentie in de dubbele, treble- en bullseye-zones om optimale scorekracht te verzekeren. Het Blade 6 dartbord is voorzien van ultradun draad met een hoek van 60 graden, hierdoor buigt de dartpijl af in het scoregebied en het dunne draad zorgt voor minimale bounce-outs. De volledig geharde bullseye en buitenste ring, beide met Density Control-draad, zijn nu 25% dunner. 

Het Blade 6 dartbord is goedgekeurd voor professionele toernooien en vervaardigd van het beste Oost-Afrikaanse sisal volgens de officiële specificaties van de World Darts Federation. De Blade 6 is uitgerust met het eenvoudig aan te passen Rota-Lock montagesysteem, en past op elke muur, zodat je meteen kunt spelen. Het Blade 6 dartbord levert hoogwaardige spelkwaliteit en is ideaal voor de meest veeleisende spelers van Bergerheide!